Dessa villkor styrs av stiftelsens stadgar och gåvobrev.
Ideella föreningar, organisationer och stiftelser som bedriver barn- och ungdomsverksamhet kan ansöka om bidrag. Medlen är inte avsedda för kyrklig, skytte-, scout- eller idrottsverksamhet men föreningar med sådan grund kan i vissa fall beviljas bidrag till sociala projekt och aktiviteter inom ramen för stiftelsens ändamål. Enskilda personer, företag eller andra juridiska personer är inte behöriga att söka.
Bidrag kan sökas för sociala ändamål riktade till barn och unga upp till 21 år, i första hand inom Sverige. Stiftelsen ger i första hand bidrag till avgränsade projekt och aktiviteter.
Bidrag kan sökas inom följande kategorier:
A - Missbruk och beroende
B - Psykisk ohälsa
C - Funktionshinder
E - Våld i nära relationer
F - Förståelse mellan folk och samhällsklasser
G - Integration bland nationella minoriteter och migranter
H - Läger- och fritidsverksamhet
J - Övrigt
Bidrag kan exempelvis sökas för barns och ungas deltagande i läger, kurser och gruppaktiviteter. Antalet barn och unga som förväntas delta i aktiviteterna har betydelse vid bedömningen av ansökningar. Stiftelsen beviljar huvudsakligen bidrag för direkta aktivitetskost-nader som resor, boende, mat, material och aktivitetskostnader och dylikt. Stiftelsens medel är inte avsedda för sådan verksamhet som det åligger stat, region eller kommun att tillgodose.
Under de senaste åren har stiftelsen delat ut i storleksordningen
10 000—70 000 kronor till föreningar som uppfyller kraven och prioriteras i konkurrensen. Genomsnittsbeloppet för beviljade ansökningar de senaste åren är drygt 30 000 kronor.
Stiftelsen tar emot ansökningar årligen 1 oktober till 31 januari.
Det innebär för bidragsåret 2025 (1 juni 2025—31 maj 2026) att ansökan ska vara stiftelsen tillhanda senast den 31 januari 2025.
Stiftelsen behandlar inkomna ansökningar under perioden februari till maj och lämnar vanligtvis besked om bifall eller avslag från mitten eller slutet av maj. Beviljade bidrag blir tillgängliga för rekvisition från den 31 maj (eller närmaste följande bankdag) t.o.m. den 31 december samma år. Tänk på att medlen måste rekvireras före årsskiftet även för aktiviteter under perioden 1 januari—31 maj påföljande år.
Ansökningar om bidrag ska göras elektroniskt i stiftelsens ansökningsverktyg, se Anvisningar. Stiftelsen tar inte längre emot ansökningar i pappersform.
Mottagare av bidrag åtar sig att redovisa hur medlen har använts. Redovisningen ska vara stiftelsen tillhanda senast den 30 juni året efter bidragsåret. Det innebär för bidragsåret 2025 senast den 30 juni 2026.
En godkänd redovisning är en förutsättning för att stiftelsen ska behandla kommande ansökningar från föreningen. De föreningar m.fl. som ansöker varje år kan dock få en ny ansökan behandlad förutsatt att bidrag som mottagits två eller flera år tidigare är redovisade och godkända.
Rekvirerade medel som inte har använts helt eller delvis ska återbetalas till stiftelsen. Återbetalning kan också bli aktuellt om redovisningen saknas eller är bristfällig. Beviljade medel som inte har rekvirerats i tid återgår till stiftelsen. Läs mer under Anvisningar.